Lathund vinterdäck

 

Vinterdäck krävs när det är vinterväglag
1 december – 31 mars
Mönsterdjup minst 3 mm

Dubbdäck får användas
1 oktober – 30 april

Tillåtna däckkombinationer för personbil och släp vid vinterväglag
Bil                 Släp
Dubbade      Dubbade
Odubbade    Odubbade eller dubba

 

 

 

_____________________________________________________

 

 

 

 

De bästa däcken bak.

 

Test visar att, oavsett om bilen är bak eller framhjulsdriven, det är säkrast att ha det bästa däcken bak. Att ha det bästa däcken bak säkrar bilens stabilitet vid hård inbromsning och kurvtagning då bilens tyngdpunkt förflyttas. Detta gäller särskilt på halt underlag (regn eller halka). Vid dessa manövrar är det störst risk för att bilen får sladd och det är väsentligt lättare att hantera bilen när framhjulen släpper (understyrning = bilen plogar) jämfört med när bakhjulen släpper (överstyrning = bakändan reagerar kraftigt vid rattutslag p.g.a. hävstångseffekten).

Vid understyrning skall man släppa gasen och styra i riktning dit bilen skall köra. Denna manöver hjälper till att återfå kontrollen över bilen. Vid överstyrning är det betydligt svårare att återvinna kontrollen. För att lyckas krävs det rätt mängd gaspådrag samtidigt som föraren parerar sladden genom att styra i samma riktning som bakvagnen pekar. Endast en erfaren förare klarar av att kontrollera en bakhjulssladd då det gäller att har exakt rätt styrutslag. Parerar föraren sladden med ett för litet styrutslag så är risken stor att föraren tappar kontrollen och bilen därmed snurrar runt. Ett för stort rattutslag, som inte rättas till, kan leda till en än mer förrädisk retursladd då bakvagnen kommer tillbaks som en pisksnärt. Därför rekommenderar Super Däck Service att du minskar risken för bakhjuls sladd genom att montera de nya eller minst slitna däcken bak.

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Tekniska data på dina däck. På sidan av däcket finns flertalet upplysningar. Vi kommer här gå igenom de viktigaste av dessa:

till exempel:

195

däckets bredd i mm.

65

däckets höjd i procent av bredden

R

radialdäck

15

fälgens diameter i tum

91

belastningsindex, som beskriver hur mycket däcket kan belastas i kg

T

hastighetskod som beskriver den maximala hastigheten för däcket

Ändrar man däckstorleken på sin bil så skall inte rullomkretsen avvika med mer än 5 % från originalstorleken (gäller nationellt godkännande). Normalt rekommenderar vi inte större avvikelser än 2-3 %. En konverteringstabell med olika däck med rullomkrets hittar du i denna tabell.

Belastningsindex kan via en tabell omräknas till kg. Belastningsindex 91 motsvarar en maximal belastning på 615 kg per däck. För 97% av de däck som säljs till personbilar är det inte nödvändigt att bekymra sig om belastningsindex då däck i den angivna dimensionen, i instruktionsboken, alltid klarar av mer än vad som behövs. För de sista 3% kan SDS hjälpa dig att hitta ett lämpligt däck till att klara av bilens vikt. När det gäller släp och husvagn gäller det att vara särskilt uppmärksam på däckets belastningsindex.

De vanligasta hastighetskoderna är:

Q:
S:
T:
H:
V:
W:
Y:
Z:

160 km/t.
180 km/t.
190 km/t.
210 km/t.
240 km/t.
270 km/t.
300 km/t.
över 240 km/t. Äldre kod som blir allt mer sällsynt.

Gällande däckens hastighetskod är det viktigt att understryka att en bil med EU-typgodkännande (tillverkad efter 1997 med vissa undantag) måste ha däck monterade som har en hastighetskod som motsvarar bilens högsta hastighet. Detta gäller inte för vinterdäck som endast behöver vara Q-märkta.


På däcksidan kan det står ”M+S” vilket betyder ”Mud and snow”. Denna beteckning betyder att däcket är anpassat för underlaget lera och snö. Det innebär inte alltid att däcket är godkänt som vinterdäck i Sverige. De flesta vinterdäcken är även märkta med en snöflinga eller bergstoppar som understryker att det är ett vinterdäck anpassat för exempelvis det nordiska vinterförhållandena. Det är vanligt att kalla ”M+S” däck för s.k. året runt däck men det finns inget däck som är lämpligt att köra året runt om säkerheten skall prioriteras.

Däckets produktionsvecka kan normalt avläsas på däckets sida. Leta efter ett fyrsiffrigt tal i en liten oval. Till exempel betyder ”4500” att däcket är tillverkat i vecka 45 år 2000. På vissa däck (äldre däck) står det bara tre siffror  där de första är veckan och den sista är året (457 = v.45, 1997 ).

Däcket skall även ha en E-märkning. Denna består av ett stort E och ett tal i en rund cirkel. Talet anger ifrån vilket EU-land däcket har fått sin E-märkning, vilket inte har någon betydelse då däcket är godkänt i hela EU. E-märket måste finnas på däcket för att det skall vara lagligt.

Person- och lätta lastbils däck (max 3,5 ton) skall i Sverige ha minst 1,6mm mönsterdjup (3mm för vinterdäck) för att de skall vara lagliga. Detta mönsterdjup gäller för ¾ av den mittersta kontaktytan vilket innebär att de yttersta 1/8 på respektive sida ej räknas in. Det är mycket lätt att se om ett däck är lagligt. Däcket har på flera ställen små slit-indikatorer (se den gula pilen) i form av små förhöjningar i kanalerna. Dessa förhöjningar är precis 1,6mm höga och när mönstret är slitet i samma höjd så är däcket olagligt.